Laboratorijska dijagnostika

U Majcan veterinarskoj ambulanti možete obaviti kompletni laboratorijski pregled.

 

Spomenute pretrage daju nam važne informacije o zdravlju  kućnih ljubimaca. Radimo ih ambulantno i u kratkom vremenu imamo dostupne rezultate.

Hematološka pretraga je kvantitativna, koja nam daje uvid u broj krvnih stanica i kvalitativna kojom određujemo morfologiju stanica i prisustvo krvnih parazita ( diferencijalna krvna slika).

Biokemijska pretraga pruža važne informacije o funkcioniranju unutarnjih organa. U našoj ambulanti imamo  Idexx Catalyst One analizator kojim iz jednog uzorka imamo mogućnost napraviti više pretraga. Dostupne pretrage:

  • osnovna i proširena biokemijska analiza koja nam daje uvid u funkcioniranje jetre, bubrega, gušterače (enzimi, glukoza, ureja, kreatinin, proteini, kolesterol, bilirubin...)
  • SDMA 
  • elektroliti
  • ukupni T4 
  • koncentracija progesterona
  • koncentracija fenobarbitala 
 

Vršimo ju brzim SNAP testovima. Dostupne pretrage su parvoviroza, corona virus, Giardija, FIV/FeLV, Diroffilaria immitis , Erlichia canis, Borrelia burgdoferi, Anaplasma platis.

U kompletnu pretrage mokraće pripada fizikalna i kemijska pretraga te mikroskopska pretraga sedimenta

Daje nam uvid u prisustvo parazita i njihovih jajašaca.

Utvrđujemo prisustvo parazita na i u koži, te u uhu. Citološkom pretragom ušnog kanala utvrđujemo prisustvo upalnih stanica, bakterija, gljivica...

Osim što smo u mogućnosti napraviti veliki dio pretraga odmah u ambulanti dio je moguće napraviti u ostalim referentnim laboratorijima. Kao ambulanta surađujemo sa njemačkim laboratorijem za životinje, Laboklin, te rezultate imamo u jako kratkom roku. Možemo slati razne briseve (uha, grla, oka, nosa, rodnice, prepucija) na mikrobiološku i mikološku pretragu sa mogućnošću određivanja antibiograma i tako točno odrediti terapiju. Osim briseva možemo slati uzorke tkiva kao što su tumori na citološku ili histološku pretragu.

Temelj uspješnog uzgoja štenadi predstavlja precizno određivanje plodnih dana radi pravovremenog parenja ili umjetnog osjemenjivanja kuja. 

Određivanje plodnih dana u kuja važno je zbog dugotrajnog tjeranja, a kratkog razdoblja kada je kuja sposobna ostati gravidna. 

Za vlasnike i uzgajivače pasa to je osobito važno jer pravovremeni termin parenja znači da je koncepcija s tog stanovišta sigurna, da je broj plodova zadovoljavajući i da su troškovi minimalni. 

U praksi se koriste dvije metode za određivanje plodnih dana.

Laboratorijsko određivanje razine progesterona u serumu kuje i kliničko praćenje koje se sastoji od vanjskog i vaginalnog pregleda te uzimanja obriska sluznice vagine i izradu citološkog preparata.

Mjerenje progesterona u krvi kuja temelji se na činjenici da je sazrijevanje jajne stanice nakon ovulacije praćeno naglim porastom koncentracije progesterona. Taj nagli porast progesterona u krvi kuje dokaz je da je kuja spremna za oplodnju.

Određivanje koncentracije progesterona može se raditi svaka 2-3 dana počevši nakon 3-5 dana tjeranja. Vrijednost progesterona 5 ng/ml znak je da je nastupila ovulacija.

Vrijednost progesterona pomaže nam predvidjeti vrijeme poroda što je bitno kod pasmina kod kojih je fiziološki porod težak ili nemoguć ( engleski i francuski buldog ) radi planiranja elektivnog carskog reza. 

Oko 48 sati prije poroda vrijednost progesterona padne na 2 ng/ml.

U našoj ambulanti koristimo kvantitativnu metodu ( dobijemo točnu brojčanu vrijednost progesterona u veterinarskoj mjernoj jedinici ng/ml ) određivanja vrijednosti progesterona na NOVOM IDEXX Catalyst One aparatu.

 
ADRESA RADNO VRIJEME TELEFON / MOBITEL EMAIL
Ruđera Boškovića 31, 43000 Bjelovar Pon.-Pet.: 07.00-20.00 h
Sub.:07.00-13.00 h
043/217-183
091/228-1011
majcan.kucni.ljubimci@gmail.com